UA-232415998-2

Pisang Lady Finger tumbuh di atas pohon yang tinggi dan langsing yang boleh mencapai ketinggian 5 hingga 25 kaki. Mereka lebih tipis daripada pisang cavendish yang lebih biasa dan mempunyai bentuk seperti cerut. Mereka tumbuh hingga 5 inci dan berdiameter kira-kira setengah inci. Pisang Lady Finger mempunyai kulit kuning nipis dan cerah yang akan mengembangkan bintik-bintik gelap apabila matang sepenuhnya. Buahnya mempunyai konsistensi berkrim, dengan rasa yang lebih manis daripada pisang biasa.

Musim / Ketersediaan


Pisang Lady Finger tersedia sepanjang tahun di kawasan tropika atau separa tropika.

Fakta Semasa


Pisang Lady Finger adalah pelbagai jenis Musa acuminata di Pasifik Selatan. Mereka sering tumbuh sebagai hiasan dalam keadaan kerdilnya, tetapi dapat tumbuh hingga 25 kaki tinggi ketika ditanam di tanah dan dibaja dengan betul. Pisang Lady Finger adalah pisang kedua paling popular di Australia, di sebelah cavendish. Salah satu ciri unik pisang Lady Finger adalah bahawa ia tidak berubah menjadi coklat ketika dipotong, menjadikannya pilihan yang baik untuk aplikasi segar. Pisang Jari Lady juga dikenali sebagai Pisang Gula, pisang Tarikh atau Ara dan pisang Jari.

Nilai Pemakanan


Pisang Lady Finger tinggi kalium dan serat makanan. Mereka juga penuh dengan bakteria pra-biotik yang baik untuk kesihatan usus. Pisang Lady Finger juga kaya dengan vitamin C dan B5, dengan jumlah vitamin A, E dan K. yang lebih sedikit. Pisang juga kaya akan mineral seperti mangan, magnesium, kalsium dan zink. Pisang juga sangat rendah pada skala glisemik dan sangat sesuai untuk mereka yang menjalani diet diabetes.

Permohonan


Pisang Lady Finger bagus untuk makanan segar, serta menambah makanan panggang atau smoothie. Buah nipis tidak teroksidasi secepat pisang yang lebih biasa, jadi buah ini sesuai untuk salad buah. Sekiranya pisang Lady Finger sedikit terlalu masak, mereka sesuai untuk sebiji roti pisang. Gunakan pisang Lady Finger untuk puding pisang berkrim, atau gunakan pisang angkat. Pisang akan disimpan di kaunter sehingga seminggu. Untuk memelihara, kupas pisang dan beku atau pekat dan beku sehingga tiga bulan.

Geografi / Sejarah


Pisang Lady Finger berasal dari Australia dan Asia Tenggara. Tumbuhan itu sebenarnya bukan pokok, ia adalah herba abadi. Batang daun tumbuh lurus dari tanah dan daun baru muncul dari pusat. Pisang Lady Finger mempunyai bunga fuchsia yang mekar sebelum memberi laluan kepada buahnya. Terdapat dua kultivar pisang Lady Finger, kedua varietas biasa dan juga jenis kerdil, yang dapat disimpan di dalam ruangan di daerah yang terlalu dingin. Pisang Lady Finger dibiakkan dengan membelah rimpang, atau batang bawah tanah tanaman dan menanam semula. Pisang Lady Finger lebih biasa di kawasan tropika, seperti negara-negara Asia Tenggara Taiwan dan Indonesia, dan juga Australia.

Harga


RM 5 per. kg

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

PISANG JARI GADIS / LADY FINGER BANANA / 女士手指香蕉

  • Brand: UniFarm
  • Product Code: FB1
  • Availability: In Stock